Tolerancijos renginys „Drauge“

Panevėžio rajono pedagoginė psichologinė tarnyba, minėdama Tarptautinę tolerancijos dieną, lapkričio 13 dieną organizavo ugdymo įstaigoms renginį „Drauge“. Renginys vyko Panevėžio moksleivių namuose, kur susirinko Paįstrio Juozo Zikaro, Smilgių, Naujamiesčio gimnazijų bei Paliūniškio pagrindinės mokyklos švietimo pagalbos specialistai kartu su mokiniais. Šis renginys – vaikų socializacijos, vaikų vasaros užimtumo ir poilsio, smurto ir patyčių prevencijos tarnybos įgyvendinamo projekto „Bendrauk, bendradarbiauk, dalinkis“ veikla.

Renginys prasidėjo spektakliu, kurį pastatė Panevėžio moksleivių namų dramos būrelio nariai kartu su vadove Dalia Šumskiene. Spektaklio metu buvo papasakota apie mergaitės gyvenimą, atskleistos jai kylančios problemos mokykloje su draugais ir namuose. Paauglė bandė pati viena kovoti su savo problemomis, ieškoti savo kelio, teisingo kelio. Po spektaklio vyko refleksija, kurios metu buvo aptarta, kaip reikėtų elgtis pagrindinei herojei ir kaip patiems nepakliūti į sunkumų liūną, kaip reikia elgtis tolerantiškai, pagelbėti bėdoje vieni kitiems.

Vėliau PPT socialinė pedagogė E. Kazlauskienė papasakojo apie toleranciją –  pakantumą kitiems, supratimą, kad kitas žmogus gali skirtis nuo mūsų, ir pripažinimą, kad jis turi teisę būti kitoks nei mes. Priminė, jog šių metų tolerancijos dienos simbolis – švyturys, reiškiantis pagalbą, nes rodo kelią laivams, ieškantiems kranto, padeda neužplaukti ant seklumos. Taip ir žodis tolerancija savo prasme reiškia pakantumą, gebėjimą visuomenėje sugyventi taikiai, priimti kitokį žmogų, kitokius požiūrius. Savo mintimis ir gražiais darbais apie toleranciją dalinosi ir mokiniai: vieni kalbėjo apie tolerancijos svarbą, kiti ją pavaizdavo meniškai: pristatė savo mokyklos Švyturius. Po to komandose mokiniai atliko keletą užduočių: ieškojo skirtumų ir panašumų bei tolerancijos pavyzdžių, surašė tolerantiško žmogaus savybes ir kartu komandose atliko užduotis, laikydamiesi tolerancijos principų. Pristatę užduotis ir išsiaiškinę, jog tolerancija žmogaus gyvenime yra labai svarbi, mokiniai toliau keliavo į kūrybines dirbtuves, kur kartu su pedagogais dirbo individualiai, aktyviai ir kūrybiškai.

                           Projekto koordinatorė Socialinė pedagogė Edita Kazlauskienė