Renginys „Mus vienija draugystė“

Panevėžio rajono švietimo centro Pedagoginės psichologinės tarnybos padalinio socialinė pedagogė Edita Kazlauskienė kovo 24 d. organizavo Panevėžio rajono švietimo įstaigų 5–6 klasių mokiniams renginį „Mus vienija draugystė“. Renginio tikslas – įgyvendinti patyčių prevenciją, keisti paplitusias patyčioms palankias nuostatas ir edukuoti visuomenę, kaip tinkamai reaguoti į patyčias ir jas stabdyti bei ugdyti draugiškumą. Labai džiugu, nes dalyvavo 6 švietimo įstaigos: Krekenavos Mykolo Antanaičio, Paįstrio Juozo Zikaro, Raguvos bei Smilgių gimnazijos, Paliūniškio pagrindinės mokyklos, Ramygalos gimnazijos Vadoklių skyriaus socialiniai pedagogai kartu su mokiniais. Renginys vyko Panevėžio kurčiųjų pagrindinėje mokykloje, kur kartu aktyviai į veiklas įsijungė šios mokyklos mokiniai ir mokytojai.

Socialinė pedagogė E. Kazlauskienė dalyviams papasakojo apie patyčių prevencijos svarbą, akcentavo, jog patyčios yra agresyvus, žeminantis, besikartojantis elgesys, sukeliantis skausmą ir kančias tūkstančiams Lietuvos vaikų, ir tai, kaip yra skaudu, kai kiti vaikai taip elgiasi. Taip pat priminė, į ką ir kada reikėtų kreiptis mokiniams pagalbos. Patyčios savaime neišnyks, tam reikia nuoseklaus ir kasdienio darbo visiems – ir mažiems, ir dideliems

Taigi visi dalyviai ne tik įgijo žinių, vyko ir diskusija tema „Koks turi būti tikras draugas“. Komandose ir maži, ir suaugę atliko kūrybines užduotis: pasitikrino savo žinias dalyvaudami protmūšyje, dėliojo žodžius apie draugystę, pristatė draugiško vaiko portretą bei kūrė draugystės receptus, kuriuose išsidėliojo daug gražių minčių, patarimų ir draugiškumo. Užsimezgė nuoširdi draugystė, visi kartu žaidė draugystės žaidimus. Buvo labai smagu stebėti vaikų bendravimą, įsijungimą į žaidimus.

Antroje renginio dalyje svečiams Panevėžio kurčiųjų pagrindinės mokyklos direktorė Danutė Kriščiūnienė papasakojo apie mokyklos istoriją, tradicijas, pasidžiaugė veikla. Tuomet vyko molio edukacijos ir gestų užsiėmimai. Gestų kalbos pamoką pravedė nuo gimimo negirdintis „linksmų plaučių“ lietuvių gestų kalbos mokytojas Vilius Glušokas, kuris papasakojo apie gestus, mokė abėcėlės. „Jurgitėlės amatų“ keramikos mokytoja Jurgita Čiplytė mokė išlieti emocijas, kartu su vaikais lipdė puodukus.

Renginys buvo labai pozityvus ir šiltas: dalijomės gerąja patirtimi, kurdami saugią aplinką. Su visomis užduotimis mokiniai sėkmingai susitvarkė, kartu surado bendrų sprendimų, dalijosi draugiškais patarimais, sakė vieni kitiems komplimentus.

Visi smagiai keliavo draugystės taku ir visus vienijo nuoširdi draugystė.

Panevėžio rajono švietimo centro PPT padalinio socialinė pedagogė Edita Kazlauskienė