AKCIJA „TU MAN RŪPI“

Spalio 10 – ąją  visame pasaulyje minima Psichikos sveikatos diena. Pasaulinė sveikatos organizaciją psichinę sveikatą apibūdina kaip emocinį ir dvasinį atsparumą, leidžiantį patirti džiaugsmą, ištverti nusivylimą, liūdesį. Stiprinti psichikos sveikatą padeda gera mityba, fizinis aktyvumas, bendravimas su draugais, poilsis, rūpinimasis kitais ir savimi.  

Įvairius jausmus ir emocijas žmonės išgyvena nuo pat kūdikystės. Tik ankstyvoje vaikystėje vaikai dažnai dar nemoka jų įvardinti bei tinkamai išreikšti, bręstant šie įgūdžiai stiprėja. Tačiau gebėjimas atpažinti emocijas bei jas valdyti nėra savaiminis. Jis formuojasi ugdymo proceso metu. Todėl vaikams būtina suaugusiųjų, t.y. tėvų ir pedagogų, specialistų pagalba bei supratimas.

Šiemet, minint Pasaulinę Psichikos sveikatos dieną, Panevėžio regiono pedagoginių psichologinių ir švietimo pagalbos tarnybų socialiniai pedagogai inicijavo akciją „Tu man rūpi“, kurioje dalyvavo ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų mokiniai iš Panevėžio miesto, Panevėžio, Pasvalio, Rokiškio ir Biržų rajonų.

Akcijos „Tu man rūpi“ tikslas – stiprinti vaikų psichinę sveikatą organizuojant kūrybinę veiklą. Renginio simboliu pasirinkta jausmų vaivorykštė, kuri asocijuojasi su laime, harmonija. Prie akcijos prisijungė daugiau nei 258 dalyviai iš 22 priešmokyklinio ir ikimokyklinio Panevėžio regiono ugdymo įstaigų. Jie su pedagogais, pagalbos mokiniui specialistais mokėsi atpažinti įvairias emocijas, jų reiškimo būdus, įvairia atlikimo technika kūrė meninius darbelius, kurie buvo eksponuojami Panevėžio regiono pedagoginių psichologinių  ir švietimo pagalbos tarnybų internetinėse svetainėse, facebook paskyrose. Virtuliai parodai buvo pateiktos 37  individualios ir grupinės kompozicijos. Ikimokyklinukų „Jausmų vaivorykštės“ atspindi įvairias pozityvias emocijas, o priešmokyklinio amžiaus vaikai savo kūrinėliuose užrašė ir jas apibūdinančius teigiamus, pagarbius žodžius.

Akcijos „Tu man rūpi“ iniciatoriai nuoširdžiai dėkoja mažiesiems dalyviams ir jiems talkinusiems pedagogams.

Panevėžio rajono PPT socialinė pedagogė Edita Kazlauskienė